Schouten Zekerheid Employee Benefits
4.jpg

Hooikoorts? Wat vergoedt de zorgverzekeraar?

De zon schijnt, de bomen krijgen weer blaadjes en de lente begint bíjna. Voor veel mensen de start van branderige en jeukende ogen, voortdurend gekriebel in de neus en flinke niesbuien. Hooikoortspatiënten weten precies hoe laat het is: het hooikoortsseizoen is begonnen. Hooikoorts is een vorm van allergische reactie die wordt gekenmerkt door allergie voor stuifmeel (pollen) van planten, vaak grassen of boomsoorten. Het gaat daarbij om pollen die via de wind worden verspreid. Hooikoorts is seizoensgebonden en circa 12% van de Nederlandse bevolking ondervindt hier hinder van.

Er is diverse medicatie om de klachten van hooikoorts te verminderen. Maar wordt dit door de verzekeraar vergoed? En wat vanuit de basis- of aanvullende verzekering? Onderstaand leest u hoe het met de vergoeding van deze medicatie zit.

Vergoeding vanuit basisverzekering

Bezoekt u met uw hooikoortsklachten de huisarts? Dan worden de kosten van het consult en korte onderzoek bij de huisarts vergoed vanuit de basiszorgverzekering: u betaalt geen eigen risico aan de zorgverzekeraar. Indien uw huisarts hooikoortsmedicijnen voorschrijft, dan worden deze meestal vergoed vanuit de basisverzekering. Op de website van Zorginstituut Nederland, www.medicijnkosten.nl, kunt u nalezen in hoeverre er sprake is van een vergoeding van de medicijnen vanuit de basisverzekering en of er een eigen bijdrage en/of een eigen risico van toepassing is.

Vergoeding vanuit aanvullende verzekeringen

Bij de drogist kunt u onder andere neusspray, oogdruppels, zalf en hooikoortspillen kopen. Deze worden door de zorgverzekeraar niet vergoed en vallen onder de categorie ‘zelfzorgmiddelen’ omdat u hiervoor geen recept van de huisarts heeft. Soms worden ook homeopathische medicijnen voorgeschreven, die niet worden vergoed vanuit de basisverzekering maar wel vanuit de aanvullende verzekering.

Het kan ook voorkomen dat hooikoorts wordt behandeld middels alternatieve geneeswijze, waarvoor binnen de aanvullende verzekering een vergoeding bestaat. Bijvoorbeeld bij Zilveren Kruis zijn er vanuit de aanvullende verzekeringen 2 tot en met 4 sterren diverse vergoedingen mogelijk om hooikoorts te verminderen. Weten wat uw aanvullende verzekering vergoedt? Dit kunt u vinden op uw polisblad of navragen bij uw verzekeraar of tussenpersoon.

Publicatiedatum: 16 maart 2015