Schouten Zekerheid Employee Benefits
1.jpg

Kinder- en jeugdpsychiatrie definitief uit basispakket per 2015

Vanaf 1 januari 2015 zal kinder- en jeugdpsychiatrie definitief verdwijnen uit het basispakket van de zorgverzekering. Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft gisteren voor gestemd. De verantwoordelijkheid zal vanaf volgend jaar van de zorgverzekeraars bij de gemeenten te komen liggen. Zo zullen kinderen met bijvoorbeeld autisme, seksueel misbruik of schizofrenie vanaf  2015 moeten aankloppen bij hun gemeente.

Begin oktober vorig jaar werd de zogenoemde Jeugdwet behandeld door de Tweede Kamer en vandaag heeft de Eerste Kamer ook ingestemd met de wet.

Die wet brengt kinder- en jeugdpsychiatrische zorg namelijk onder bij de gemeente, waarbij dus de kwaliteit van de zorg afhankelijk wordt van de plaats waar je woont. De gemeentes mogen de zorg naar eigen inzicht gaan inrichten, waarbij de financiële positie van een gemeente ook zal meespelen. Onlangs werd hierbij nog een bezuiniging van vijf procent ingeboekt.

Deze maatregel  is wellicht minder bekend bij het grote publiek, maar de impact voor kinderen met psychische problemen en hun ouders zal enorm zijn.

Kort nadat de Jeugdwet werd voorgesteld aan de Tweede Kamer werd er een petitie gestart, waarbij op de dag van vandaag meer dan 95.000 handtekeningen op zijn binnengekomen. De Jeugdwet zorgt er niet alleen voor dat jeugdpsychiatrie uit het basispakket wordt overgeheveld, maar ook dat de diagnose en de behandeling van dyslexie voortaan niet meer vergoed wordt vanuit de basisverzekering.

19-02-2014, Vincent van Dijk

Bron: Zorgwijzer.nl

Publicatiedatum: 19 februari 2014