Schouten Zekerheid Employee Benefits
6.jpg

Uw zorgverzekering voor 2016

Voor eind van het jaar kunt u weer de keuze maken voor een zorgverzekeraar en zorgverzekering voor 2016. Om u vast voor te bereiden op deze keuze, geven we in dit artikel antwoord op een aantal veelgestelde vragen en geven we tips & tricks waarmee u kunt besparen op uw zorgverzekering.

Wanneer kunt u overstappen?
Wanneer u wilt overstappen van zorgverzekeraar of een andere zorgverzekering af wilt sluiten, dient u uw huidige zorgverzekering vóór 1 januari 2016 op te zeggen. U heeft dan nog t/m 31 januari 2016 om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Hoe weet u welke verzekeraar en welke polis het beste bij u past?
Bij alle zorgverzekeraars zijn de vergoedingen in de basisverzekering in principe hetzelfde, maar tussen de aanvullende verzekeringen kunnen grote verschillen zitten. Het is daarom belangrijk dat u goed bekijkt welke zorg u nodig heeft. Maakt u gebruik van fysiotherapie, draagt u een bril of lenzen of heeft u behoefte aan voeding- of dieetadvisering? Let goed op dat de aanvullende verzekering die u kiest deze zorg dekt.

Denk ook aan verschillende zorgbehoeften: veel gezinnen zijn ‘voor het gemak’ bij één verzekeraar verzekerd, maar het kan zijn dat jullie behoefte hebben aan verschillende zorg. Dan kan het het voordeliger zijn om jullie verzekeringen bij verschillende verzekeraars onder te brengen.

Hoe werkt het eigen risico van mijn zorgverzekering?
Voor iedereen geldt een verplicht eigen risico. Het eigen risico is dat deel van de zorgkosten dat u via de basisverzekering zelf moet betalen. Voor 2016 is het eigen risico vastgesteld op 385 euro. Dit betekent dat u de eerste 385 euro die u aan medische kosten maakt, zelf moet betalen. U kunt het eigen risico vrijwillig verhogen met maximaal 500 euro. Hoe hoger het eigen risico, des te groter de premiekorting. Elke zorgverzekeraar bepaalt zelf de hoogte van de korting.

Tips & tricks
Een aantal handige tips om geld te besparen op uw zorgverzekering:

  • Ongeveer acht op de tien Nederlanders heeft een tandartsverzekering afgesloten. Heeft u een slecht gebit, verwacht u hoge kosten of hebben uw kinderen een beugel nodig? Dan is een tandartsverzekering waarschijnlijk voordeliger. Heeft u bijna nooit gaatjes of andere problemen bij een periodieke tandartscontrole? Dan kunt u de kosten hiervoor beter zelf betalen. Een enkel tandartsconsult kost zo’n € 20,-, terwijl u voor een tandartsverzekering al gauw € 100,- op jaarbasis kwijt bent.
  • Verzeker uw kinderen mee met de ouder met de meest uitgebreide dekking. Hoewel zorgkosten voor kinderen grotendeels onder de basisverzekering vallen, zijn er uitzonderingen. Bijvoorbeeld zorgkosten voor brillen, orthodontie, bijdrage voor ADHD-medicijnen of steunzolen. Daarvoor moet u dan een aanvullende verzekering afsluiten.
  • In veel gevallen is een resitutieverzekering niet nodig omdat veel zorgverzekeraars een volledige contractering van de meeste zorgverleners in Nederland hebben. U kunt dan beter kiezen voor de goedkopere naturaverzekering. Let op dat dit niet hetzelfde is als de budgetpolis: daarbij is de keuze tussen zorgverleners vaak wel beperkt.
  • Bekijk of u via uw werkgever gebruik kunt maken van een collectiviteitskorting. Vaak bieden werkgevers een collectieve zorgverzekering aan waarbij u korting krijgt op de basis en aanvullende premie. Bent u een werkgever en wilt u een collectieve zorgverzekering aan uw medewerkers aanbieden? Schouten Zorgvoordeel kan u hierbij helpen.

Wist u dat:

  • 69% van alle verzekerden in Nederland sinds 2006 nog nooit is gewijzigd van zorgverzekering? Terwijl de persoonlijke situatie in de tussenliggende 10 jaar vaak wél veranderd is.
  • Per 1 januari 2015 1,1 miljoen verzekerden veranderd zijn van zorgverzekeraar?
  • Een kwart van de mensen die wisselt van zorgverzekering dit pas in de laatste week van december doet?
  • U in 2015 de keuze had uit 71 verschillende zorgpolissen en 25 zorgverzekeraars?
  • 16% van de verzekerden geen aanvullende verzekering heeft afgesloten?
Publicatiedatum: 14 oktober 2015